Apparatturn

sammensattbildeapp

Apparatturn 

Er delt opp i tre olympiske grener; Turn Kvinner, Turn Menn og Rytmisk Gymnastikk. Vi i Drammens Turnforening har partier i 2 av 3 av disse grenene.

Turn menn, apparatturn for menn består av seks ulike apparater, frittstående, bøylehest, ringer, hopp, skranke og svingstang og det konkurreres i mangekamp (alle seks apparater individuelt), lag eller enkeltapparater. Turn kvinner består av 4 apparater; hopp, skranke, bom og frittstående,  og det konkurreres i mangekamp (alle 4 apparater), lag og enkelt apparater. Hos Drammens Turnforening er Turn Kvinner den største gruppen, men har også noen gutter.

De 4 apparatene i Turn Kvinner

1. Hopp: Hopphestens høyde er 125 cm med et sprigbrett foran som brukes til å lage stem mot hopphesten etter max 25 meters tilløp. I hopp kreves rene og kraftfulle bevegelser som kombinerer høyde og lengde med en eller flere rotasjoner og en stødig landing.

2. Skranke: består av 2 holmer på vertikale støtter i forskjellige høyder. Den laveste holmen er plassert 1,70 meter over bakken, mens den øverste holmen er plassert 2,50 meter over bakken. Avstanden mellom holmene kan være opp til 1,80 meter. Skranke er ett av kvinnenes mest spektakulære apparater og krever kraft, mot og koordinasjon kombinert med rotasjoner og mange skifter av grep.

3. Bom: En bom er 10 cm bred, 5 meter lang og står plassert 1,25 meter over bakken. Øvelsene må inneholde en rekke akrobatiske elementer, gymnastiske elementer som hopp, piruetter og danse elementer som bølge og balanse elementer i liggende, sittende og stående posisjoner. Øvelsen kan maksimum vare i 1,30 minutter.

4. Frittstående Øvelser i frittstående utføres på en 12×12 stor matte med svikt. Frittstående er målestokken for ferdigheter og fritt uttrykk. Frittstående for jenter er akkompagnert av musikk (uten tekst). Øvelsen i frittstående er en blanding av danse bevegelser og ett vidt spekter akrobatiske elementer. Øvelsen kan maksimum vare i 1,30 minutter. Individualitet, originalitet, modenhet, mestring og den artistiske kvaliteten er hovedingredienser for å oppnå en høy poengsum i frittstående.

De 6 apparatene i Turn Menn

Turn menn, apparatturn for menn, er en av NGTF sine tre olympiske grener, sammen med turn kvinner og rytmisk gymnastikk.  Turn består av seks ulike apparater, frittstående, bøylehest, ringer, hopp, skranke og svingstang og det konkurreres i mangekamp (alle seks apparater individuelt), lag eller enkeltapparater.

Turn menn

Apparatturn for menn består av seks apparater: Frittstående, bøylehest, ringer, hopp, skranke og svingstang.

Frittstående
Øvelser i frittstående utføres på en 12×12 stor matte med svikt. I herrenes frittstående øvelse benyttes ikke musikk i motsetning til kvinnenes frittstående øvelse. Herrenes øvelser karakteriseres ved en sekvens med sammenhengende elementer som demonstrerer styrke, fleksibilitet og balanse på en gang. Hver øvelse inneholder bevegelser som kombinerer ett nummer av elementer som saltoer, håndstående og rotasjoner. Utførelsen og formen på øvelsen må uttrykke en personlig stil. Det er viktig at hele flaten på matten blir benyttet. En frittstående øvelse for guttene kan maksimum vare i 1 minutt og 10 sekunder.

Bøylehest
Bøylehesten er 1,15 meter høy og har to håndtak (2 bøyler på 12 cm hver) festet til apparatets kropp. Disse håndtakene er plassert på tvers av bøylehesten med 40 til 45 cm avstand. Øvelsene i bøylehest krever bruk av hele hestens overflate og presenterer en rekke sirkulære og pendel liknende bevegelser, bein kretser, sakse bevegelser og håndstående. Øvelsen avsluttes med ett avhopp.

Ringer
Ringene henger 2,75 meter over bakken i en fastmontert struktur. En øvelse i ringer skal inkludere sving og håndstående for å understreke muskestyrke. Øvelsen må avsluttes med ett akrobatisk avhopp.

Hopp
Hopp hestens høyde er 135 cm, men kan justeres etter gymnastens høyde innenfor gitte rammer. Foran hopphesten ligger ett hopp brett/springbrett som brukes til å skape stem mot hopphesten etter endt tilløp. Tilløpet er maksimum 25 meter. I hopp kreves rene og kraftfulle bevegelser som kombinerer høyde og lengde med en eller flere rotasjoner og en stødig landing. Nivået av vanskelighet avgjør verdien av ett hopp. Kroppskontroll og kroppens posisjon ved landing honoreres også. Farten i tilløpet er avgjørende for den kraftoverføringen man tar med seg over på hoppet.

Skranke
En skranke består av to parallelle holmer (stenger) som er 3,50 meter lange og er festet i ett stativ som gjør at stengene befinner seg 1,95 meter over bakken. Høyden og avstanden mellom holmene kan justeres etter gymnastens lengde innenfor gitte grenser. Normalt er avstanden mellom stengene ca tilsvarende gymnastens lengde fra albu til fingerspiss. Skranke krever en kombinasjon av pendel bevegelser, sving og håndstående som krever styrke. Gymnasten må benytte hele skrankens lengde og må turne på oversiden, undersiden og i mellom holmene. Øvelsen avsluttes med ett avhopp.

Svingstang
Svingstangen er 2,40 meter lang og er festet i ett stativ 2,75 meter over bakken. I en svingstang øvelse utfører gymnasten sammenhengende og rene sving bevegelser rundt svingstangen. Kroppen må ikke komme i kontakt med svingstangen, kun hendene. Gymnasten må vise forandring i grep, sving bevegelser forover og bakover. Slippmomenter der man slipper grepet i svingstangen for så å ta grepet tilbake kan også være en del av øvelsen når man kommer opp på et høyere nivå. Avhoppet er en viktig del av øvelsen og er vanligvis akrobatiske og spektakulære.

Kilde: Norges gymnastikk- og turnforbund.

sammensattbildeapp

APPARATTURN Aspiranter

Dette er et parti for nybegynner som ønsker å lære seg apparatturn og ønsker å være med i konkurranser rundt om i kretsen. Dette er et åpent parti som alle kan melde seg på.

Det vil bli avhold klubbmesterskap vår og høst som barnet kan delta på og en konkurranse i nærområdet på vår og høsten totalt 4 konkurranser per år. Apparater de vil kunne trene i for jenter er: Hopp, skranke, bom og frittstående. Apparater for gutter er: hopp, skranke, svingstang, bøylehest, frittstående og ringer.

Det barna kommer til å lære seg her er helt grunnleggende elementer som: rulle forover og bakover, hode-stående, hjul, bro forover og bakover, hjul og araber, piruett og rundhopp m.m. Det som er viktig er at man lærer elementer teknisk riktig hvis man ønsker å få en progresjon på det man trener på, så det er viktig med mange repetisjoner.

Innholdet på en trening vil preges av: oppvarming, tøyning, basis trening, apparattrening og styrke.

Aldersinndelinger: 6-10 år, 11-12 år, 13 år og eldre.
Treningssted: Turnhallen: Danvikgata 27

Meld deg på

Pris for partier er treningskontingent pr semester (nevnt på partiene), en årlig medlemskontingent (450,-) og administrasjonsgebyr (20,-). Medlemskontingenten på kr 450 inkluderer idrettsforsikring og medlemskap i Drammens Turnforening.

Mer detaljert vil man lære dette på Apparat Aspirant og Rekrutt Jenter 6-10 år og Apparat Rekrutt Jenter 11år +:

  • Lære et oppvarmingprogram som vil benyttes på alle treninger.
  • Lære grunnposisjonene i turn som er: krum, svai, strak, kroppert, pikert.
  • Styrkeøvelser som gjøres med egen kroppsvekt på armer, skuldre, mage, rygg, lår og legger.

Hopp:
Lære å løpe og satse med to bein på springbrettet med riktig armsving progresjon: hoppe strekkhopp opp på hesten og evt. Overslag over hesten hvis man er klar og behersker dette.

Skranke:
Chin-ups overgrep og undergrep 3-5 repetisjoner, beinløft med strake bein 5-10 repetisjoner. Øve på: flåkatt, vipp, små og store sving, hjulomsving.
Trene på langkipp, hengkipp og engelskmann for de som liker ekstra utfordringer.

Bom:
Gymnastiske elementer: Gå på tå med strake bein forover, bakover og sideveis, gå pent forover med strake knær sparke benet over 90gr. høyre og venstre, siden og bak. Strekkhopp, føllhopp og piruett med ½ vending, splitthopp og sisonnehopp. Akrobatiske elementer: rulle forver, fri rulle, håndstående, håndstående rulle og hjul.

Frittstående:
Basis elementer – gå pent forover: marsjere. Gymnastiske elementer: strekkhopp, strekkhopp med et bein i 90gr hoppende på høyre og venstre ben, føllhopp, føllhopp med ½ – 1/1 vending, saksehopp, splitthopp, sisonnehopp, landmålerhopp.
Akrobatiske elementer: rulle forover, rulle bakover, håndstående rulle forover, hjul rett og sideveis og det vil bli jobbet med bro forover og bakover, når man er klar for dette.
For de som er kan dette vil araber, flikkflakk og forlengs og baklengs salto bli jobbet med.

Grasrot Plakat Liggende